Nije samo Prag očaravajuć: Gradovi u Češkoj koje morate da posetite

Kutna Hora
Ovaj grad od Praga je udaljen tek pedesetak kilometara, te vam neće biti problem da ga posetite. Leži na reci Vrhlice, a nalazi se na listi Uneskove svetske baštine. Nastala je još u 12. veku kao rudarsko naselje, a tu se nalazio i jedan od najvećih rudnika srebra u Evropi.
Danas predstavlja popularnu turističku destinaciju zbog mnogobrojnih građevina u gotskom i baroknom stilu, a po mnogima je najlepša Katedrala svete Barbare. Najpoznatija gradska atrakcija jeste kosturnica – Crkva od kostiju. Sagrađena je oko 1400. godine, a krajem 19. veka dobila je svoju prepoznatljivost – čak 40.000 ljudskih skeleta je ugrađeno u nju.
Ždjar na Sazavi
Ovaj grad od tek nešto više od 20.000 stanovnika nalazi se 170 kilometara jugoistočno od češke prestonice. Smešten je u uskoj dolini reke Sazave. Bio je naseljen još u doba praistorije, a pod današnjim imenom prvi put se pominje sredinom 13. veka.
Verovatno najlepša građevina jeste Poklonička Crkva sv. Jovana Nepomučenog koja je sagrađena 1722. godine, a nalazi se i na Uneskovoj listi.
Češki Krumlov
Ovaj grad, oko 180 kilometara udaljen od Praga, veoma je poznat po kulturnim manifestacijama i festivalima, a najpoznatiji je „Festival petolisne ruže”.Ono što dominira gradom jeste Krumlovski dvorac koji je sagrađen u gotskom stilu od strane feudalnih gospodara nešto pre 1250. godine. To je drugi dvorac u Češkoj po veličini
(prvi je praški dvorac Hradčani).
Zbog svoje arhitekture, kulturne tradicije i veličine, Krumlovski dvorac spada u vodeće i najznačajnije znamenitosti centralne Evrope. U gradu se nalazi i čuvena pivara Egenberg.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 12 =