CRNA GORA

Skijanje i more nadohvat ruke

Sever Crne Gore je poslednjih godina među omiljenim turističkim destinacijama

CRNA Gora, nekima možda i prva asocijacija na letnji odmor i lepi Jadran, polako postaje značajna destinacija i kada je zimski turizam u pitanju. Ski-centri „Kolašin 1450“ i „Savin kuk“ na Durmitoru svake godine privlače sve više gostiju i ljubitelja zimskih sportova. Spoj nekoliko luksuznih hotela, udobnih apartmana i nestvarno lepe prirode čini se da daje odlične rezultate.

 

Zimska sezona na severu Crne Gore je otvorena, a prvi gosti se očekuju oko novogodišnjih praznika. Na ušuškanom Žabljak (1.465 metara nadmorske visine) niču hoteli i čitava apartmanska naselja. Kako pričaju zaposleni u centru, leti obaraju rekorde po posećenosti, a „Savin kuk“ pokušavaju da „ožive“ i da srede staze za odlične i ekstremne skijaše.

– Zvanično otvaranje je 23. decembra, a i sada je sve spremno za doček gostiju – priča Milica Novaković, portparol Turističkog centra Durmitor. – U ponudi ove sezone imamo i avanturistički park za decu, koji se prostire na površini od 3.800 metara. Što se tiče skijaša, rade dva dvoseda, tri ski-lifta i dečji ski-lift. Na raspolaganju je oko pet kilometara uređenih staza. Ski-centar „Savin kuk“ ima tri staze, plavu, crvenu i crnu, za one najiskusnije i ekstremne skijaše.

Kako nam je rečeno, cena ski- -karata na „Savinom kuku“ je 12 evra za jednodnevni ski- -pas, osam evra za poludnevni i dečji, a noćni spust košta šest evra. Iako je kolima od centra Žabljaka udaljen desetak minuta, do skijališta je obezbeđen i gradski prevoz.

 

Turistička organizacija opštine Žabljak obezbedila je da svi skijaši budu prevezeni besplatno do staze za skijanje.
Žabljak i Durmitor, specifični po svojoj lepoti, gde se lednička jezera nalaze i na 2.000 metara nadmorske visine, osim skijanja nudi i aktivan odmor u prirodi, čak i zimi. Šetnje i zimski usponi samo su neke od aktivnosti u kojima uživaju posetioci.

Da je zimski turizam dobar i da Crna Gora ima potencijala da ga razvija, prepoznala je i sama država, pa su, prema rečima resornog ministra turizma Pavla Radulovića, krenuli i u osvajanje planinskih vrhova. Većina zimskih centara je malo zapostavljena zbog primorja, stari hoteli na planinama teško se obnavljaju, ali situacija se iz godine u godinu poboljšava. Sređuje se infrastruktura, grade se nove ski-staze i hoteli.

KOLAŠIN OBARA REKORDE

Postoji plan za Bjelasicu i Komove, gde je predviđeno da se uredi 250 kilometara ski-staza, a projekat „Kolašin 1600“ privodi se kraju, pa će za iduću sezonu skijašima i borderima na raspolaganju biti dodatnih 40 kilometara staza. – Ove godine očekujemo mnogo veći broj gostiju nego što ih je bilo prošle – kaže Anđela Vuković, izvršni direktor Ski- -centra „Kolašin 1450“. – Ponuda i cene su na nivou prošlogodišnjih, a na ski-stazama imamo novu opremu, između ostalog i top za veštački sneg, jedini u Crnoj Gori. Imamo minimum 100 dana skijaške sezone, do sredine aprila sigurno. Tokom sezone ovde prođe 50.000 skijaša

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 − one =