Gde se najviše putovalo u 2017.?

Broj turista u svetu porastao je sedam odsto 2017, što je najsnažniji rast u poslednjih sedam godina, saopštila je Svetska turistička organizacija (UNWTO).

Ova organizacija Ujedinjenih nacija navela je da se očekuje da se trend nastavi i 2018. godine kada predviđa rast broja turista između četiri i pet odsto.

Rast podstiče Evropa koja beleži povećanje turističkih dolazaka od osam odsto, posebno Sredozemlje, navodi se u izveštaju ovog UN tela.

Porast broja turista na svetskom nivou odražava ekonomski oporavak i jaku tražnju brojnih tržišta zemalja u brzom razvoju, navodi se u izveštaju. Od 2010. godine godišnji tempo rasta broja turista bio je oko četiri odsto.

Broj međunarodnih posetilaca dostigao je 1,3 milijardi osoba, navodi se u izveštaju.

Sve ukazuje da Francuska ostaje glavna svetska destinacija za turizam 2017. godine, rekao je zvaničnik organizacije Džon Kester i dodao da će konačni rezultati biti objavljeni na proleće.

Generalni sekretar organizacije Zurab Pololikašvili je rekao da se očekuje da će Španija biti druga svetska destinacija ispred SAD.

„U Severnoj Americi gde je rast broja turista dva odsto, dobri rezultati u Meksiku i Kanadi suprotstavljeni su padu broja dolazaka u SAD, glavne destinacije u regionu“, navela je organizacija.

Takođe je navedeno da su dobri rezultati zabeleženi u Africi, gde je rast od osam odsto i na Bliskom Istoku, gde je broj turista porastao pet odsto, a ukazuje se na oporavak turizma u Egiptu, Turskoj i Tunisu posle jakog pada prethodnih godina zbog terorističkih napada.

Region Azije i Pacifika je imao porast turizma od šest odsto dok Južna Amerika beleži najslabiji rast od tri odsto, uprkos jasnim znakovima oporavka u centralnoj Americi i na Karibima posle prolaska uragana Irma i Marija.

IZVOR: BETA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × three =