Barska rivijera

Šest barskih plaža – spomenici prirode

Iako se o tome malo zna, a još manje sprovodi u djelo, obzirom na nekontrolisano uništavanje prirodnih resursa i mijenjanje biocenoze na tim područjima, šest barskih plaža spada u spomenike prirode Crne Gore. To su Pješačac i Murići na Skadarskom jezeru, te morske plaže Veliki pijesak, Topolica, Sutomore i Čanj.

Murići su plaža u selu Donji Murići, odmah pored gata sa pristaništem. Najveća i najljepša plaža na obali Skadarskog jezera, dužine 560 metara, odlikuje se “zlatnim” pijeskom i sitnim šljunkom, te prozirno čistom vodom.

Pješačac je pješčani žal na obali Skadarskog jezera, do koga se dolazi samo čamcem. Voda je toliko bistra, a priroda očuvana da se u neposrednoj blizini žala mogu naći staništa riječnih školjaka. Površine je 500 m2.

Veliki Pijesak nalazi se na deset kilometara od Bara ka Ulcinju. Jedna je od najfrekventnijih plaža u ljetnjem periodu. Dužine je 380 m, površine 12.700 m2, od sitnog i krupnijeg šljunka.

Plaža “Topolica”, gradska plaža, pruža se od marine ka rijeci Željeznici. U svom izvornom obliku prostirala se od Volujice i bila znatno šira, ali je izgradnjom luke i marine dovedena u sadašnje gabarite. Dio plaže ispred Dvorca kralja Nikole načinjen je nasipanjem pijeska koji je nastao dubljenjem lučkog akvatorijuma. Dužine je 750m, površine 21.000 m2.

Sutomorska plaža, načinjena od finog pijeska, dužine je 1.200 metara, a ukupne površine 56.000 m2. Bila je mnogo šira, ali je 1968. godine napravljen kanalizacioni kolektor od hotela “Korali” do ulaza u more iza Golog Brda, i skrenut potok Botun, tako da je ostala bez dotoka materijala, potrebnog za njenu obnovu. Pijesak sa ove plaže navodno pomaže u liječenju reumatskih oboljenja.

Čanjska plaža „Biserna obala“ dužine je 1.100 metara, a površine 55.000 m2. Pokrivena je debelim naslagama sitnog i raznobojnog pijeska po čemu je i dobila ime.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − six =