Štutgart – vinogradi, priroda i automobili

Štutgart je grad smešten u nemačkoj pokrajini Baden-Wirtemberg, na reci Nekar. Poznat je po nemačkoj preciznosti, automobilima, festivalima, ali i po prirodnim, kulturnim i zabavnim sadržajima.

Štutgart je grad sa oko 600 000 stanovnika, i meštani često za njega kažu da je smešten na vodi. Osim činjenice da se nalazi na reci Nekar, on je poznat i po velikom broju mineralnih izvora na samom gradskom području. Izvora ima više od 250, što ovaj grad čini drugim u Evropi po broju mineralnih izvora, odmah iza Budimpešte. Baš zato je ovaj grad popularan kod turista, možete se opustiti u mineralnim izvorima ili uživati u mnogobrojnim gradskim fontanama, kojih je najviše u staroj gradskoj četvrti Bad Cannstatt, ili uživati u izuzetno popularnim zelenim parkovima i okolnim brežuljcima sa vinogradima. Ceo grad je smešten na brežuljcima i padinama, ispunjen bogatim zelenilom, okružen šumama i vinogradima.
U centar grada stižete glavnom ulicom, Konigstrasse, gde će vas odmah zabaviti mnogi ulični zabavljači. Kroz veći deo grada, dužininom oko 12 kilometara, prostire se Schloss park, ispunjen fontanama, jezerima i mestima za odmor, razonodu pa i rekreaciju. Čim prođete park, dolazite do Wilhelma, jednog od najleših i najvećih najvećih ZOO vrtova u Evropi, u čijem se sastavu nalazi i botanička bašta.
Štutgart se, osim lepe prirode, odlikuje i kvalitetnim muzejima, jer ovde zaista sadržaja ima za sve. Osim Prirodnjačkog muzeja, koji ima u svojoj postavci i dinosauruse, on ima i Muzeja svinja, muzej posvećen umetnosti i kulturi svinja. Muzej se nalazi u bivšoj klanici, i pun je raznog sadržaja posevećenog ovim životinjama. Takođe, treba posetiti i Muzej umetnosti, modernu staklenu zgradu sa koje možete uživati u panorami na grad.
Ukoliko volite automobile, posebno mesto je rezervisano za vas. Ovaj grad je poznat kao kolevka automobila, pa će svakako pažnju privući multimedijalni muzeji posvećeni Mercedesu i Poršeu. Od ostalih znamenitosti, treba izdvojiti i pozorište Staattheater Stuttgart, dvorac Ludwigsburg, mesto poslednjeg kralja Ludviga koji je vadao ovom pokrajinom.

Ovaj grad je uvek aktivan, i uvek pun dešavanja. U svakom godišnjem dobu imate po neki festival, Frulingfest – prolećni festival, Sommerfest – letni festival, Volksfest – narodni festival, Fischmarkt – festival ribe i Weinfest – festival vina. Treba navesti i Weihnachtsmarkt, advent – na kome se uživa u ukusima Nemačke, domaćim specijalitetim i pivu, gde se svi rado okupljaju kako bi se što bolje zabavili.

Ono što se možda ostavlja za kraj, jeste njihova nacionalna gastronomija, ali ne zato što je manje važna od ostalih znamenitosti grada. Odlična, ukusna i kalorična hrana je pravi partner na putovanju ne samo kroz Štutgart, već kroz čitavu Nemačku. Radi se o njihovom ponosu, i verujte na reč, izvrsna je.

Naš predlog, ukoliko imate vremena, vikend je dovoljan da bar na kratko izađete iz svoje svakodnevne rutine i probate nešto novo. Štutgart nije daleko, ima zaista puno sadržaja, i puno pruža, bilo da ste u turističkoj poseti, na odmoru ili jednostavnom lutanju po Evropi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 − 3 =