Vlada Japana poklanja napuštene kuće i imanja

Vlada Japana poklanja ili prodaje napuštene kuće i posede po veoma niskim cenama, a cilj ove politike je pomoć mladim ljudima, prvenstveno parovima, da dobiju svoj dom.

U Japanu po poslednjem popisu ima preko 10 miliona napuštenih domova, i ideja poklanjanja ovih objekata nastala kao vid populacione politike, sa ciljem da se pomogne mladim parovima da lakše i jeftinije dođu do sopstvenog doma. Takođe, ove kuće mogu kupiti i zaitersovani strani državljani, ali samo u cilju ostajanja u njima, odnosno u cilju oživljavanja sela i napušetnih krajeva.

Ovakve kuće se nazivaju AKIYA, što znači da su napuštene, i obično se nalaze u prilično ruralnim oblastima koje mladi ljudi napuštaju zbog odlaska u grad, u potrazi za boljim životom. Delovi zemlje u kojima Japan želi da poveća natalitet i zaustavi odlivanje stanovništva u grad su Kagošima, Koči i Vakajama.

Japan danas ima populaciju od 127.185.333 stanovnika, što je dosta manje od poslednjeg popisa iz 2010. godine, što je jasan pokazatelj negativnog prirodnog priraštaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 3 =